W diecie przy chorobach wrzodowych ważna jest lekkostrawność. Należy spożywać potrawy, które nie zwiększą za bardzo produkcji kwasów żołądkowych. Całkowicie wykluczyć należy potrawy mocno przyprawione i smażone. Nie jest zalecany alkohol, kawa i mocna herbata.
Jedz często, ale w małych porcjach. Staraj się nie jeść owoców surowych, dobrym pomysłem jest np. przygotowanie pieczonych jabłek.
Zalecane są potrawy zawierające nabiał w postaci mleka, śmietany i kefiru, jajka na miękko i chude mięso np. królik, kurczak i mięso ryb nie tłustych, gotowane warzywa.
Źródło: mp.pl Medycyna praktyczna dla lekarzy i pacjentów.
Link: https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/zoladek/63409,choroba-wrzodowa-zoladka-i-dwunastnicy
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/77894,przykladowy-jadlospis-w-chorobie-wrzodowej-zoladka