Dieta dla osoby z cukrzycą jest skonstruowana, aby umożliwić prawidłowe stężenie glukozy we krwi, jak i utrzymaniu optymalnych wartości lipidów i lipoprotein w surowicy.
Na początku zmniejszana jest w diecie, ilość węglowodanów prostych na przykład, w postaci słodyczy, cukru i białej mąki. Także zmiana nawyków na zdrowsze, między innymi: unikanie alkoholu i spożywanie posiłków w mniejszych ilościach, ale częściej i w regularnych odstępach.
Każda zmiana w diecie musi być zrównoważona, nie należy zmieniać diety nagle.
(Dążymy do całkowitej eliminacji z diety węglowodanów prostych).
Także ważne jest nawadnianie organizmu i regularna aktywność fizyczna.
Należy pamiętać o regularnych kontrolach u lekarza pierwszego kontaktu.
Źródło: mp.pl Medycyna Praktyczna dla lekarzy i pacjentów
Link: https://www.mp.pl/cukrzyca/dietaiwysilek/67051,dieta-cukrzycowa